In relatia de mentorare si in procesul obtinerii unei imagini fidele radiologice, unul din factorii de baza il constituie tubul de raze, mentorul. Un tub de raze cu focar mic poate actiona doar pe anumite zone datorita puterii limitate, dar imaginea obtinuta de acesta este una fidela, bogata in detalii. Pe de alta parte, un tub de raze cu focar mare, va putea determina expunerea unor zone mai extinse, care necesita o putere mai mare a tubului. Totusi, imaginea obtinuta poate fi privata de anumite detalii esentiale.

Indiferent de puterea tubului, acesta este inutilizabil daca nu este conectat la o sursa de energie, cu ajutorul careia isi poate utiliza propriile componente in procesul de expunere. Sursa de energie nu furnizeaza doar resursele de care tubul are nevoie pt a impresiona filmul radiologic, ea este de asemenea necesara pt aducerea tubului in stare de functionare.

Impresionarea filmului radiologic este determinata de cantitatea si viteza electronilor emisi, care este direct proportionala cu densitatea si grosimea obiectului de examinat (domeniul de mentorare). Desigur, daca filmul radiologic este sensibil (usor impresionabil), cantitatea si viteza electronilor poate fi redusa fara a afecta calitatea imaginii radiologice.

Totusi, in acest proces de obtinere a unei imagini fidele, pot sa apara anumite probleme (capcane) ce trebuiesc evitate:

1. Gelozia tubului de raze care doreste sa devina fie obiect de examinat, fie filmul radiologic pe care acesta se proiecteaza.

2. Asteptari nerealiste din partea filmului radiologic care poate dori ca tubul de raze sa devina obiect de examinat, sau chiar film radiologic pt a intelege cat de greu este sa fi impresionabil. Din partea obiectului de examinat care ar putea dori ca si tubul de raze sau filmul radiologic sa fie in centrul atentiei pt a putea intelege frustrarea lipsei unei vieti personale, departe de ochii radiologului. Sau ale tubului de raze care se poate astepta ca obiectul de examinat si filmul radiologic sa sa mai descurce si singuri in formarea imaginii radiologice

3. Asteptari neimplinite – apar, de obicei, cand curentul electric este intrerupt

4. Supracontrolul – in aceasta capcana poate sa cada tubul de raze atunci cand abuzeaza de autoritatea pe care o are si determina celelalte componente ale aparatului fie sa-i preia responsabilitatile, fie sa se reprofileze

5. Supradedicarea – intervine in momentul in care filmul radiologic sau obiectul de examinat raman imobilizate pe masa peste program, sau cand tubul de raze nu intelege sensul butonului “STOP”

6. Lipsa de motivare apare uneori la nivelul componentelor aparatului si este primul semn ca acesta ar trebui schimbat .

Unele din lucrurile menţionate în acest referat pot fi adevărate!!

Reclame